Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.

Let’s Stay In Touch

Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Kedi Köpek Kısırlaştırma

Hs Veteriner Kedi Köpek Kısırlaştırma 

1:) Dişi Kedimi Neden Kısırlaştırmalıyım?
Bu işlem her ne kadar bize korkutucu ve zorlu gelse de emin olmalıyız ki bu işlem; kesinlikle çocuklarımızın sağlığı , sıhhati ve refahı için son derece gerekli olan bir işlemdir.
Peki neden dişi kedi dostlarımızı kısırlaştırmalıyız.?
Gerek kontrolsüz üremenin önüne geçmek gerekse can dostumuzun uzun ömürlü ve kısırlaştırmadığımız takdirde oluşabilecek hastalık ve risklerinin önüne geçmek için dişi kedi dostlarımızı kısırlaştırmalıyız. Şöyle bir düşünecek olursak sokaktaki onca yavru kedi den kaç tanesi sıcak bir yuva bulabiliyor ki. Gerek soğuk kış şartlarında gerek sağlıklı beslenemedikleri için gerekse yollarda acı bir şekilde can veriyorlar.
Evde ki kedimize gelecek olursak dişi kedimiz mevsimsel olarak düzenli aralıklarla kızgınlığa gireceği için bu kızgınlık esnasında hem evden kaçmalara meyilli olacaktır hem de yaratacağı huzursuzluktan dolayı biz hasta sahiplerine zorluk çıkaracaktır.
İşin can dostumuzun sağlığı konusuna gelecek olursak; dişi kedi kısırlaştırmalarında önüne geçeceğimiz birkaç hastalık ve rahatsızlıklar şu şekildedir: Meme Tümörü, Yumurtalık ve Rahim Kanseri ve Üreme yollarında ki daha birçok problemin önüne geçmiş olacağız.
Özetlemek gerekirse eğer yapacağımız kısırlaştırma işlemi kesinlikle onların yararına olup yukarıda saydığımız birçok olumsuz hastalık ve rahatsızlığın önüne geçecek veya en aza indirecektir.


1.a) Dişi Kedi Kısırlaştırma Ameliyat Öncesi
Bu kısırlaştırma işleminin amacı dişi kedilerin rahminin cerrahi yollarla alınıp gebe kalınmasının önüne geçmektir. Yapılması öngörülen bu kısırlaştırma operasyonun dan önce bazı hususları yerine getirmek gerekmektedir. Örneğin dişi kediler 6 aylık olana kada yavru sınıfında yer almaktadır ve ergenliğe bu aylardan itibaren adım atmaktadır. Dişi kedimizin kısırlaştırılması için öncelikle kızgınlık döneminde olmaması veya gebe olmadığından emin olmamız gerekmektedir.
Kızgınlıkta iken neden kısırlaştırmamız gerektiğine gelecek olur isek kızgınlık döneminde olan kedi dostlarımız kısırlaştırma operasyonuna tabi tutulduklarında çok fazla kan kaybetme ihtimali olduğundan bu dönemde kısırlaştırma operasyonu tercih edilmemelidir.
Kısırlaştırma operasyonu için en uygun dönem ise kızgınlığa girmeden önceki dönem ile doğum yapmadan önceki süreler arasıdır.
Bu yüzden dişi kedimiz kısırlaştırma operasyonundan önce uygun görülen Veteriner
Hekim tarafından çocuğumuz kızgınlıkta mı değil mi kontrol edilmelidir.
Peki sadece kızgınlık kontrolü operasyona başlangıç için tek başına yeterli mi?
Bunun yanında operasyondan etkilenecek vücudun çeşitli organlarının tam olarak işlevini yerine getirip getirmediğine, operasyondan sonra bağışıklığın düşmesine bağlı olarak dışardan alınabilecek yabancı etkenlerin vücut olarak gerekli karşılığı verebilecek güçte bağışıklığa sahip olup olunmadığına bakılır. Operasyon esnasında ve öncesinde verilecek olan anestezik maddelerin vücuttan tekrar atılması için canlının karaciğer ve böbrek fonksiyonlarının işlevini yerine getirip getirmediğine bakılır.
1.b) Dişi Kedi Kısırlaştırmanın Ne Gibi Faydaları Vardır:
I. Dişi kedi dostlarımız yaptıkları her doğumdan sonra yaşam sürelerinden mutlaka kayba uğramaktadır. Yapılan bu operasyon sayesinde bu risk ortadan kalkmaktadır.
II. Gebelikte karşılaşılan aşırı kilo alma probleminin önüne geçilmektedir.
III. Kısırlaştırılan kedi kısırlaştırılamadan önceki dönemine göre daha sakin ve huzurlu olur.
IV. Meme Kanserine yakalanma ihtimali kısırlaştırılmayan kediye oranla çok çok daha düşecektir.
2:) Erkek Kedimi Neden Kısırlaştırmalıyım?
Kedimi neden sterilize etmem gerekiyor?
Bir evcil hayvanın kısırlaştırılması veya kısırlaştırılması bir sorumluluk ister. Sadece kontrolsüz ve genellikle istenmeyen üremeyi önlemenin bir yolu değil, aynı zamanda terk edilmekten de kaçınmanın bir yolu. Mevsim ile ilişkili davranış bozukluklarının da azaldığı düşünüldüğünde, faydaları çoktur . Bir kediyi neden sterilize etmenin nedenlerine hep beraber bakalım.

Bir kediyi sterilize etmek: doğru seçim mi?
Pek çok insan, evcil hayvanlarını kısırlaştırmanın onlara herhangi bir fayda sağlayacağından şüphe ediyor. Onu üreme eyleminden mahrum bıraktıklarını düşünüyorlar.

Bu doğru olsa da, bu kararın istenmeyen gebelikleri ve ardından terk edilmeyi önlediğini bilmek daha da önemlidir .

Kediler yılda mevsimlere bağlı olarak birkaç kez kızgınlığa gelebilirler ve tek seferde birden çok yavruya sahip olmasının yüksek ihtimal olduğu canlılardır. Bir kedi bir seferde 8 yavru doğurabilir. Bunların çoğu maalesef sokakta yaşıyor.

Kedinizi kısırlaştırmak, sorumlu sahipler olduğunuzu göstermek anlamına gelir.

Sterilizasyon nedir?
Kısırlaştırma, bir veteriner hekim için rutin bir işlemdir ve tüylü arkadaşınız için herhangi bir risk oluşturmaz.

Hayvanın cinsiyetine göre değişir ve içeriği şu şekildedir:

Erkek kediler söz konusu olduğunda:
Testislerin ameliyatla alınmasıdır.
Vazektomi: Spermatik geçişler kesilir.
Bu yöntemler arasında farklılıklar vardır. Erkekler, cinsel organları çıkarıldığı için üreme yeteneğinden mahrumdur. Diğerlerinde ise (tüp ligasyonu ve vazektomi) organlar bırakılır ve sadece üreme kapasiteleri reddedilir.

Eğer kızgınlık döneminden kaynaklanan davranış bozukluklarının ortaya çıkmasını önlemek istiyorsanız, ideal olan organların alınması olacaktır. Bu davranışlar şunlardır: bölgeyi işaretlemek, aşırı miyavlama, akranlarıyla kavgalar vb.

Kedinizi kısırlaştırmanın avantajları
İstenmeyen gebeliklerden kaçınılır.
Kedi popülasyonu kontrol altında tutulur.
Kısırlaştırılmış bir erkek kedi bu durumunda, kızgınlığa geldiği esnada bölgeyi idrarla işaretleme eylemi büyük ölçüde azalır.
Kısırlaştırılmış bir erkek kedi için miyavlama ve aşırı inlemeler gibi davranış bozuklukları ortadan kalkar.
Davranış her iki cinste de stabilize olur. Kedi sakinleşir ve çiftleşme eksikliği ve hormonal değişikliklere bağlı endişe ve sinirlilik kaybolur.
Cinsel organlarla ilişkili sağlık sorunları azalır . Kediler söz konusu olduğunda, rahim veya göğüs kanseri gibi doğum ve üreme sistemi hastalıkları ile ilgili riskler büyük ölçüde azalır. Prostat veya testis rahatsızlıkları bunlara dahildir.
Kedimi ne zaman kısırlaştırılmalıyım?
Bu konuda çelişkili görüşler var, bu yüzden bir veterinere danışmak en iyisidir.

Fazla kiloya dikkat edin
Kısırlaştırmanın en korkulan sonucu aşırı kilolu olmaktır . Kedinizin beslenme ihtiyaçları değişse de, sadece diyetinizi kontrol etmeniz gerekir. Yani, özellikle kısırlaştırılmış hayvanlar için yapılmış yiyecekleri satın alın ve onlara dengeli bir diyet sağlanılmalıdır.

Son olarak, bir kediyi kısırlaştırmak herkes için iyi olacaktır . Hayvanın daha az sağlık sorunu olacak, aile istenmeyen gebeliklerden veya davranış bozukluklarından rahatsız olmayacaktır.
3:) Dişi Köpeğimi Neden Kısırlaştırmalıyım?
Aslında, kısırlaştırma hakkında bildiğiniz neredeyse her şey yanlıştır!
Köpeğinizi ne zaman sterilize edeceğinizle ilgili her şeyi, kesinlikle her şeyi bilmek istiyorsanız, bu makaleyi kaçırmamalısınız …

Sizlerle köpek dostlarımıza sahip bir ailenin karşılaşması gereken en önemli konulardan biri, yani can dostumuzu kısırlaştırıp sterilize etmenin ne zaman yapılacağına karar vermek, ameliyat için doğru yaş grubu nedir gelin hep beraber inceleyelim.
Okumaya devam ederseniz, bu makaleyi bitirmeden önce neden köpek dostlarımızı kısırlaştırmanız gerektiğini ve aslında bu ameliyat hakkında bildiğiniz neredeyse her şeyin yanlış olduğunu öğreneceksiniz. Dişi köpeklerde kısırlaştırma ne zaman olmalı ve neden kısırlaştırmaya başvurmamız gerektiği ile ilgili gelin hep beraber konuşalım.

Dişi köpeklerde kısırlaştırma nedir
Sterilizasyon terimi, ister geçici ister kalıcı olsun, bir bireyin üremesini önlemeyi amaçlayan cerrahi veya kimyasal prosedürü ifade eder. Veteriner hekimlikte yumurtalıkların alınmasıyla cerrahi sterilizasyon ile sağlanır.

İşlem lehine avantajlar veya nedenlerle başlayalım:

Dişi köpeklerde kısırlaştırmanın avantajları vardır;
-istenmeyen gebelik riskini ortadan kaldırır.
-histerik gebelik veya yalancı gebelik denen riskleri ortadan kaldırır.
-Kızgınlık döneminde vajinadan gelen kanamaların olması hem köpek sahiplerini tedirgin eder, hem de etrafa çok fazla erkek köpeklerin toplanmasına ve bunların idrarlarından dolayı oluşan koku ve görüntü kirliliğinin önüne geçer ve bahsettiğimiz olayların yılda iki kez olacağını düşündüğümüzde tercih ettiğimiz kısırlaştırma operasyonunun çok daha mantıklı ve gerekli olduğunu göreceğiz.
-Pyometra denen rahim enfeksiyonunu düşündüğümüzde bu enfeksiyon hem köpek dostumuzun sağlığı açısından hem de dost sahibimize yüklediği yüksek maliyeti de düşündüğümüzde kısırlaştırmanın bir avantajını daha görmüş olacağız. Bu hastalık, köpeğinizin hayatı için bir risk olmasının yanı sıra, normalde rutin bir sterilizasyon prosedüründen 3-4 kat daha yüksek maliyetlerle her zaman ameliyat gerektirir. Buda pek istemediğimiz bir durumdur.
-yumurtalık tümörü riskini ortadan kaldırır
Sterilizasyonun üreme sistemi üzerindeki etkileri: yumurtalıkların çıkarılmasıyla yumurtalık tümörleri, yumurtalık kistleri, vajinal hiperplazi ve prolapsus ve kistik endometriozis, hidrometra, mukcometra ve pyometra gibi rahim hastalıkları ile karşılaşma olasılığı ortadan kalkar. Kısırlaştırma kesinlikle bir avantaja sahiptir çünkü bu hastalıklardan, özellikle de 10 yaşında kısırlaştırılmamış her dört köpekten birini etkileyen bir durum olan pyometrayı önler.

Sterilizasyonun meme tümörlerinin gelişimi üzerindeki etkisi: Yapılan bilimsel çalışmalar ışığında bundan 40 yıl öncesinde bile şu verilere ulaşılmıştır. Bu çalışmaya göre eğer kısırlaştırma işlemi ilk kızgınlıktan önce yapılırsa bu riskin % 99,5, birinci ve ikinci kızgınlık arasında yapılırsa% 92 ve ikinciden sonra ise% 75 oranında risk azalması bildirdiler.
Kısırlaştırmanın uzun ömürlülüğe etkileri: Akademik dünya bu konuda hemfikirdir, kısırlaştırılmış hayvanlar bütün hayvanlardan daha uzun yaşarlar. Tam olarak erkeklerde% 14, kadınlarda% 26 daha fazla. 2013 yılında, 20 yıl boyunca 70.000 köpeği inceleyen çok ilginç bir Amerikan bilimsel çalışması yayınlandı ve kısırlaştırılmış hayvanların daha uzun yaşadığı kanıtlanmıştır.
Peki ne yapmalı? Sonuçta, kısırlaştırma konusuyla ilgili her yönü inceledikten sonra, bundan ne çıkarabiliriz?
Gerçekte kısırlaştırıp dişi köpeğinize ne zaman kısırlaştırma yapacağınızın seçimi, az önce bahsettiğimiz tüm nedenler göz önünde bulundurulduğunda dikkate alınan bir karar olmalıdır.
4:) Erkek Köpreğimi Neden Kısırlaştırmalıyız?
Kısırlaştırma ve hadım etme terimi, sırasıyla bir dişi köpeğin ve bir erkek köpeğin üreme organlarının cerrahi olarak çıkarılması anlamına gelir.
Bir köpeği kısırlaştırırken hem testisler hem de ilişkili yapılar çıkarılır . Bu prosedür aynı zamanda kısırlaştırma olarak da bilinir . Sterilizasyon işlemi bir erkek köpeğin çoğalma içgüdüsünü baskılayacağından ve üreme içgüdüleri ile ilgili herhangi bir davranış genellikle olmayacağından, kısırlaştırma ile beraber bu tarz olumsuzlukların önüne geçmiş olacağız .

Kastrasyon: erkek köpek kısırlaştırma
Orşiektomi olarak da adlandırılan kastrasyon, erkek gonadların, daha basitçe sperm ve testosteronun üretildiği testislerin çıkarılmasını içerir.

Kastrasyonun faydaları
Cinsel yolla bulaşan hastalıklara yakalanma olasılığını azaltır
kavgalar ve bunlardan kaynaklı yaralanmalar azalır .
Testis Kanserini Önleme
İyi huylu hipertrofinin önlenmesi
Prostat kisti önleme
Aşırı nüfusun kontrolü ve başıboş köpeklerle mücadele
Kastrasyon için değerlendirilmesi gereken faktörler arasındadır.
Kastrasyon cerrahi bir müdahaledir
Evcil hayvanınızı kısırlaştırmak neden önemlidir?
köpeğin daha sağlıklı ve daha uzun bir yaşam sürmesine yardımcı olabilecek ve davranış sorunlarını azaltabilecek bir çok sağlıksal faydaları vardır.
Erkek köpekleri kısırlaştırmak, onların testis kanseri geliştirmelerini önlemeye yardımcı olur. Kısırlaştırılmış erkek köpekler de genellikle daha az saldırgandır ve evden uzaklaşmaları daha az olasıdır. Bu onları güvende tutmaya yardımcı olur çünkü kavgaya girme veya araba çarpma olasılıkları daha da düşecektir
Köpeğinizi hangi yaşta kısırlaştırmalısınız?
bir köpek kısırlaştırma için ideal yaş aralığı 4 ila 6 aydır. Çok sayıda faktör kısırlaştırma ve kısırlaştırma zamanlamasını etkileyebilir. Bunları analiz etmek önemlidir. Bunun için en doğru seçenek Veteriner Hekiminize danışmanızdır.
ilk kızgınlık döngüsünden önce köpeğimizi kısırlaştırmak en doğrusu olacaktır.

Ancak bir köpek kısırlaştırılmadan önce , veteriner hekimin hayvana sağlık sorunu olmadığından emin olmak için kapsamlı bir kontrol yaptırması çok önemlidir . Koşullar veya mevcut kullanılacak ilaçlar ile alakadar bağışıklık sisteminin yeterince çalışıp çalışmadığı operasyondan etkilenecek vücut organlarının gerekli işlevlerini yerine getirip getirilmediğine bakılması operasyonun daha az riskli geçmesi için mühimdir.
İyileşme süresi boyunca köpeğinizi evde ve diğer evcil hayvanlardan uzak tutun
Veterinerin önerdiği şekilde, köpeğin Elizabeth tasması kullanarak kesi bölgesini yalayamayacağından emin olun. (koni yakası, genellikle hayvanın ilgili parçayı yalamasını önlemek için ameliyatlardan sonra kullanılır)
Düzgün iyileştiğinden emin olmak için kesiği günlük olarak kontrol edin. Kızarıklık, şişlik, akıntı veya kötü bir koku varsa hemen veterinerinize başvurun.
Ameliyattan sonra köpeğinizi en az 10 gün yıkamayın
Köpeğiniz rahatsızsa, uyuşuksa, daha az yemek yiyorsa, kusuyorsa veya ishal varsa Veteriner Hekiminize danışın.
Köpeğiniz oyuna ilgi gösteriyorsa, bu ameliyattan iyileşmenin iyi gittiği ve köpeğinizin iyileştiği anlamına gelir.

Bununla birlikte, oynak ve canlı olsa da, etrafta koşup zıplamadan önce tamamen iyileşmesini beklemek iyidir. Evcil hayvanınızda canlılık ve enerji olduğunu fark ederseniz, bu genellikle köpeğinizin iyileşmek üzere olduğunun kanıtıdır.

Ankara Acil Veteriner , Köpek Kısırlaştırma , kedi Kısırlaştırma , Veteriner, En Yakın Veteriner 

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *