Subscribe to out newsletter today to receive latest news administrate cost effective for tactical data.

Let’s Stay In Touch

Shopping cart

Subtotal $0.00

View cartCheckout

Kedi Herpes Virüsü

Kedi Herpes Virüs Bulaşma 

Feline Hesper virus, kedileri etkileyen özel bir virüstür ve bulaşıcı rinotrakeit adı verilen özellikle yaygın bulaşıcı bir hastalığın nedenidir . Özellikle aşı enfeksiyonu sınırlayamadığı, sadece semptomları hafiflettiği için en ciddi semptomlardan kaçınmak için , normalde kedinin daha birkaç aylıkken aşılandığı hastalıklardan biridir.

Kedi herpes virüsü: nedir ve nasıl bulaşır?
Kedilerdeki herpesvirüs, diğer Herpes ile aynı ailenin parçası olan ve insanları veya köpekleri (CHV) etkileyebilen bir virüstür ; ancak, bu virüslerin türe özgü olduğunu belirtmeliyiz, bu nedenle hasta bir köpek bir kediyi enfekte edemez veya Herpes’imizi kediyi öperek bulaştıramayız.

Kediler arasında ise, solunum yolu ile kediden kediye bulaşabilen (bir nebze nezle bulaşması gibi), ancak annelerden yavru kedilere de bulaşabilen oldukça bulaşıcı bir virüstür, bu nedenle yavru kedi zaten enfekte doğar.

En çok risk altında olan kediler, özellikle virüse karşı hassas olan yavru kedilerdir, çünkü onların bağışıklık sistemleri yetişkin bir kedininki gibi değildir. virüs yavru kedide öyle bir zayıflamaya neden olabilir ki patojenik bakteriler bundan yararlanabilir ve sonuçları oldukça ciddi olabilir. Yetişkinlerde ise semptomlar genellikle daha kapsayıcıdır.

Virüsün yüksek bulaşıcılığı , tıpkı bizim Herpes’imiz gibi vücudu asla terk etmemesinden kaynaklanmaktadır: Kedi için zayıflatıcı durumlar olduğunda, virüs vücutta gizli formda kaldığı için enfeksiyon geri dönecektir. Bu nedenle yaşam boyunca diğer kedilere geçebilir.

Kedi herpes virüsü: belirtiler
Kedilerde uçuğun semptomları soğuk algınlığımıza oldukça benzer ve şunları içerir:

En belirgin semptom olan konjunktivit, özellikle hastalığa yavru kedi olarak kapılmışsa;
Rinotrakeit, burun ve trakea iltihabı, burun akıntısı ve hapşırmaya sürekli yol açar, göz savunma mekanizması oldukça yoğun etkilendiğinden genellikle gözyaşları yoğun olur.
Bazı durumlarda dermatit belirtileri olabilir .
Enfeksiyöz rinotrakeit
Makalenin başında da söylediğimiz gibi, kedi rinotrakeiti ve kedi herpes virüsü aşağı yukarı aynı şeydir.

Burun ve solunum yolunun enflamatuar semptomu aslında hastalığın ana semptomudur ve yavru kedinin rinotrakeitin de yetişkin kedininkinden daha ciddidir; bununla birlikte, belirttiğimiz gibi hastalık yeniden ortaya çıkarsa, ana semptom her zaman solunum yolu ile ilgili olacaktır.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *