Kedi Calicivirüs, Bulaşma Semptomlar ve Tedavi
Bu yazıda, kediyi etkileyen başka bir bulaşıcı hastalıktan bahsediyoruz: kedi dostumuz için en yaygın bulaşıcı hastalıklardan birini taşıyan bir virüs olan kedi calicivirüsünden bahsedelim.
Enfeksiyöz rinotrakeit ve panlökopeni ile birlikte, kedi calicivirüsü, kedi karma aşısının bir parçası olan virüstür. Bu yazıda calicivirüsün ne olduğunu, nasıl bulaştığını, semptomların ne olduğunu ve eyleminin neden olduğu semptomları tedavi etmenin nasıl mümkün olduğunu öğreneceğiz.
Feline calicivirus: nedir ve nasıl bulaşır?
Calicivirus, bir kedinin temas edebileceği en bulaşıcı virüslerden biridir ve kedinin vücudundan uzaklaşması neredeyse imkansızdır (neredeyse altını çiziyorum, ancak çok nadir durumlarda kesin olarak tedavi edilir). Bu, virüs bulaşan kedi, ömür boyu taşıyıcı olarak kalacak ve aynı zamanda diğer kedilere de bulaşacağı anlamına gelir.
Kedi calicivirüsü, esas olarak nazal ve konjunktival akıntı nedeniyle kedi ve kediler arasındaki temasla bulaşır ve özellikle bulaşıcı bir virüs olduğundan, enfeksiyonu kapmak için iki kedinin birbiriyle temas etmesi yeterlidir.
Aşı, diğer şeylerin yanı sıra, belirli bir noktaya kadar koruyucudur, çünkü kedi hala enfekte olabilir: bu, virüsün belirli biyolojisinden kaynaklanmaktadır.
Calicivirus aslında genetik açıdan çok kararsızdır, bu da RNA’sının (bir RNA virüsüdür, DNA’sı yoktur) çoğaldıkça çok fazla değişme eğiliminde olduğu anlamına gelir.
aşı önemlidir çünkü aşı, en kötü semptomlara neden olduğunu bildiğimiz türlere karşı koruma sağlamaya çalışır.
Ancak bu değişkenlik hem veteriner hekimler hem de sahipler için bir sorundur çünkü hem virüse karşı kalıcı olarak korunmayı hem de onu teşhis etmeyi zorlaştırır.
Virüs en az bir ay sürebildiği için çevrede oldukça dirençlidir ve bu da bulaşma olasılığını daha sık hale getiren özelliklerden biridir.
Bununla birlikte, bu değişkenliğe rağmen, kalisivirüsün, pratik olarak diğer tüm virüsler gibi, sadece kediden kediye bulaştığı , bu nedenle kedi-insan geçişi veya kedi-köpek geçişi mümkün olmadığı unutulmamalıdır .
Kedilerde kalisivirüs: belirtiler
Kalisivirüsün semptomları esas olarak ağzı ve solunum sistemini etkiler, ancak bazı durumlarda deri gibi farklı vücut sistemlerinde çoğalabilir.
Ağız ülserleri, kedinin yemesini çok zorlaştırır ve uzun süreli aç kalmanın bir kedi için zararlı olduğunu biliyoruz. Burun ve göz problemleri, hapşırma, burun akıntısı ve konjunktival akıntı vardır.
Kedinin ateşi vardır, zayıflamış, susuz kalmış ve bulaşıcı hastalıklara özgü tüm spesifik olmayan semptomlar vardır.
Enfeksiyon anından itibaren, kedi virüsün kuluçka süresinden yaklaşık bir hafta sonra semptomları göstermeye başlar . Semptomların, enfeksiyöz rinotrakeite neden olan Feline Herpesvirüs’ün semptomlarına çok benzer olduğunu unutmayın .
Feline Calicivirus Teşhisi
bahsettiğimiz semptomlar kedinin bağışıklık sistemi için çok zayıflatıcıdır. Bugüne kadar, kalisivirüs için kesin bir tedavi yoktur, bu nedenle veterinerin yapacağı şey, fırsatçı bakterilere bağlı ikincil enfeksiyonlardan kaçınmanın yanı sıra beslenme gibi hayati fonksiyonları desteklemek olacaktır.
Feline calicivirus: tedavi
Tedaviye gelince, kedi Calicivirüs gösterdiği semptomlara göre tedavi edilir, çünkü daha önce söylediğimiz gibi onu ortadan kaldırabilecek “sihirli” bir ilaç yoktur.
Beslenme söz konusu olduğunda, hazır gıdalarla yapılan veya bir şırıngaya konan ve bu şekilde sağlanan ev yapımı sıvı bir diyet önerilir ; Bu, et veya kuru mama gibi katı yiyeceklerin ağız ülserlerine sürtünerek kediye daha fazla acı vermesini ve dolayısıyla yememe eğiliminde olmasını önler .
Semptomların çok değişken olabileceği ve bunlarla birlikte tedavi olabileceği unutulmamalıdır : virüsün kötü niyetine göre değişir, buna göre adlandırabilirsek ve kedinin bağışıklık savunmasına göre değişir.
Evde yaşayan kedilere özellikle dikkat edilmelidir : genellikle bu kedilere Calicivirus bulaşmaz, ancak diğer kedilerle temas ederlerse işler değişebilir, çünkü bu durumda kedilerde calicivirus enfeksiyonu büyük olasılıkla olacaktır. Üstelik evde yaşayan kedinin bağışıklık sistemi genellikle dışarıda yaşayan kediye göre daha zayıf olduğu için bu durumda semptomların daha şiddetli olması daha kolaydır.
Kedi Calicivirüs, Bulaşma Semptomlar ve Tedavi , Eryaman Veteriner , Etimesgut VEteriner